Membran Biyoreaktör (MBR)

MBR’ler, reaktörün dışında bulunan ayırma cihazıyla tasarlandı ve filtrelemeyi sürdürmek için yüksek membran ötesi basınca (TMP) dayanmaktadır. Membran doğrudan biyoreaktöre daldırıldığında, batık MBR sistemleri, özellikle evsel atıksu arıtımında genellikle yan akış konfigürasyonuna tercih edilir.

Batık konfigürasyon, karıştırma sağlamak ve kirlenmeyi sınırlamak için kaba kabarcıklı havalandırmaya dayanır. Batık sistemin enerji talebi, yan akışlı sistemlere göre 2 kata kadar daha düşük olabilir ve batık sistemler daha düşük bir akışta çalışarak daha fazla membran alanı gerektirir. Batık konfigürasyonlarda havalandırma, hem hidrolik hem de biyolojik proses performansında ana parametrelerden biri olarak kabul edilir.

Havalandırma katıları süspansiyon halinde tutar, membran yüzeyini temizler ve biyokütleye oksijen sağlayarak daha iyi biyolojik parçalanabilirliğe ve hücre sentezine yol açar.

Basınçlı Kum Filtresi

Tipik bir basınçlı kum filtresi, bir basınçlı kaptan oluşur – bu, bir dizi ön boru sistemi ve valf ile dikey veya yatay olarak takılabilir, çakıl taşları ve silexten oluşan kademeli alt yatak katmanları tarafından desteklenen kademeli kum, dağıtmak için bir üst distribütör olabilir Gelen su, filtrenin kesiti boyunca eşit olarak dağıtılır ve filtrelenmiş suyu toplamak için bir alt drenaj sistemi bulunur. Filtrasyon genellikle, içinden yalnızca akışkanın geçebileceği bir ortamın araya yerleştirilmesiyle katıların akışkanlardan (sıvılar veya gazlar) ayrılması için kullanılan mekanik veya fiziksel işlemdir. İçinden geçen sıvıya süzüntü denir.

Demir Temizleme Filtresi

Genel filtre ortamı kumdur ancak özel uygulamalar için antrasit, garnet, manganez dioksit gibi diğer malzemeler de kullanılır. Su, kabın üst kısmından girer ve medya yatağı boyunca aşağı doğru akar, ardından alt kısımdaki bir kolektör sisteminden çıkar. Kirleticiler, seçilen medya tipine bağlı olarak süzme ve/veya adsorpsiyon yoluyla giderilir. Bu süreç, genellikle bir granüler ortam basınç filtresinde gerçekleşir. Su, filtredeki yük kaybı önceden belirlenmiş bir değere yükselene veya kirletici madde geçişi tespit edilene kadar filtreden geçirilir. Daha sonra hizmet dışı bırakılır ve temiz su ile geri yıkama yapılarak temizlenir. Geri yıkama suyu, filtre kabının alt kısmına girerek medya yatağından yukarıya doğru akar ve medya taneleri birbirinden ayrılmaya başladığında akışkanlaşmaya başlar ve ortam taneleri birbirinden ayrılmaya başlar. serbestçe yüzer.

Ortamın akışkanlaştırılması, tutulan kirletici maddeleri serbest bırakır; bu işlem, kum tanelerinin birbirine sürtünmesine ve tutulan kirletici maddelerin yüzeyden çıkarılmasına neden olan, yatak boyunca hava kabarcıklarının çıkarılmasıyla (hava temizleme) desteklenebilir.